lørdag 28. september 2013

UKAS BILDE - LANDSKAP

Denne uka var tema landskap, og jeg prøvde å finne et fint motiv. Siden jeg bor langt ut på landet, er det jo teknisk sett bare å gå ut døra, men jeg ville allikevel prøve å finne noe spesielt. Så en tidlig morgen lå tåka lavt over jordene, noe som gav en trolsk stemning, og jeg fant ut at det var et passende tidspunkt.
Bildet er tatt utover jordene bak huset mitt, og en ser tåketeppet som ligger lavt foran skogen og sola som sakte kommer frem gjennom skyene. Jeg syntes det var fint hvordan en formelig kan kjenne den kalde høstmorgen-lufta av å se på bildet. Jeg likte også godt hvordan trærne i forgrunnen skaper en slags ramme og kontrast til de disige jordene og skogen i bakgrunnen.
Bildet ble redigert i Picasa 3 hvor jeg beskjærte det, i tillegg til å endre litt på skygge og lysstyrke. Jeg brukte også et kryssfremkalling-filter, for å tydeligere få frem fargespillet på himmelen.

Fotografert med:
Canon EOS 7D

mandag 16. september 2013

UKAS BILDE - DYR

Ukas tema var dyr, og i den anledning tenkte jeg å ta bilde av de to kattene mine. Da de satt så pent og poserte, fant jeg ut at det passet bra.

Jeg prøvde å anvende litt av det gylne snitt, der hovedfokuset i bildet ikke ligger i midten, men litt til en av sidene. Videre likte jeg hvordan takrenna skapte en ramme på venstresiden, mens druerankene og det grønne gresset sammen skapte en rammen rundt bunnen og høyresiden. Siden lyset var veldig skarpt måtte jeg justere litt på blenderåpningen. 

Bildene ble deretter redigert i Picasa 3, hvor jeg beskjærte dem, i tillegg til å endre noe på lysstyrke og skygger. På den måten følte jeg motivet kom bedre frem.

Fotografert med:
Canon EOS 7D

GRAFIKK - HISTORIE OG EN NORSK GRAFIKER


Grafikk er en fellesbetegnelse på flere former for billedtrykk, der bunnmaterialet vanligvis er metall, tre, stein eller linoleum.[1] På platen kan en utarbeide et ønsket motiv, ved eksempel å bruke kniv eller tegne. Etter at platen er bearbeidet fins det flere metoder en kan anvende, høytrykk, dyptrykk og plantrykk. Det ferdige uttrykk kalles «Det grafiske blad».

I plantrykk tegner en på platen med et fettholdig materiale, slik at når trykksverten påføres, avviser oljen og vannet hverandre slik at trykket viser samspillet mellom tegningen og trykksverten. Litografi er en teknikk innenfor dette.

Dyptrykk er en teknikk der kun nedsenkningene i platen får farge, slik at det grafiske trykket blir et avtrykk av strekene i bildet. Dette gjøres ved å påføre farge over hele bildet, og deretter tørke den av fra de høyeste områdene. Eksempler på denne teknikken er kobbersnitt og koldnål.

Høytrykk er tilnærmet det motsatte av dyptrykk, noe som vil si at trykksverten legges på med en valse, og dermed bare kommer på de høyeste delene av bildet. Avtrykket blir på denne måten av «åsryggene», slik som i linoleumstrykk og tresnitt.[2] Treverk som ofte benyttes til tresnitt er kirsebærtre, lønn og bjørk, og arbeidsmetodene og verktøyet er mye det samme for det og linoleumstrykk. Blant annet brukes kniver, huljern og stemjern. Forskjellen mellom disse to er blant annet at linoleumen er langt enklere å arbeide med, men i tillegg ikke tåler like godt å bli trykket i mange opplag.[3] Høytrykksteknikken utviklet seg tidligere enn dyptrykkteknikken i Europa.[4] Den kom først fra Kina der en skar ut skrifttegn eller boksider i tre, men ble utviklet videre av Johan Gutenberg på 1400-tallet.[5]


En norsk grafiker –Søssa Magnus
Søssa Magnus, født i 1948, er utdannet først ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, og senere Statens Kulturakademi. Hun bor og arbeider i Oslo, har spesialisert seg innen grafikk, og eksperimenterer innenfor denne metoden. Hunder har ofte en sentral plass i kunsten hennes, og i 2008 stilte hun ut utstillingen «HundeutTrykk» i Galleri Briskeby.[6] Høytrykk, i form av tresnitt og linosnitt er sterkt representert, men også andre teknikker, som det nyere plexitrykk, som gir et mykere uttrykk.

Noen eksempler på Magnus' bilder og uttrykk:
7
"Molly venter ved tjernet" Linoleumssnitt
8
"Moonlight serenade" Linoleumstrykk
9
"Dagens" Plexitrykk
10
"Rosa" Tresnitt        

De fleste av trykkene har noe lekent og naivt ved seg, særlig hundetrykkene. Måten Magnus anvender farger på er også karakteristisk for arbeidet hennes. Bildene går mye i sort/hvitt, eller med innslag av en enkel og klar farge, slik som i «Molly venter ved tjernet». Dette gir et klassisk og rent uttrykk, der fokuset settes på fargeklatten, samt de klare kontrastene vi får med høytrykk.


Kilder:
[1] Helliesen «Norsk grafikk gjennom 100 år», Aschehoug 2000, side 112
 [2]«Hva er grafikk?» Hentet 2. september 2013 fra  http://www.norske-grafikere.no/pages.aspx?pageid=323
 [3]«Grafikk.» (2009, 14. februar). I Store norske leksikon. Hentet 2. september 2013 fra http://snl.no/grafikk
 [4]«Grafikk.» Hentet 2. september 2013 fra http://kunsthistorie.com/fagwiki/Grafikk
 [6] Galleri Briskeby –Søssa Magnus. Hentet 9. september 2013 fra http://www.galleribriskeby.no/nettbutikk/kunstnere/sossa_magnus



Bilder hentet fra:



GRAFIKK del 2

Denne uka jobbet vi videre med trykking av linoleumstrykk. Jeg kuttet ikke mer i platen, men jobbet heller videre med å utforske og prøve ut ulike uttrykk. Dette gjorde jeg blant annet ved å trykke med ulike farger og på ulikt underlag, ikke bare bøttepapir.



Her er de fire første trykkene, der en ser utviklingen i hvor mye som ble kuttet bort av linoleumsplaten, også kjent som reduskjonsteknikk. På denne måten får bildene veldig ulike uttrykk, og mer dybde ved å lage en lys- og skyggeeffekt.


Her er de tre neste trykkene, hvor jeg har testet ut uttrykket med ulike farger. Det gule bildet gir inntrykk av en solskinnsdag, mens det blå gir inntrykk av en skumringskveld. Det rødbrune derimot, har et mer rustikt preg.

På de siste tre trykkene testet jeg ut ulike underlag, som en side fra en telefonkatalog og ulik tapet. Disse trykkene fikk mer et "vintage-uttrykk". Her merket jeg tydelig hvordan trykket ble overført ulikt på ulike flater. På telefonkatalogsiden trakk trykksverten godt inn, og trykket ble mørkt. Det røde tapetet trakk ikke like godt til seg farge, og trykket ble dermed blassere. På grunn av teksturen til tapetet fikk også trykket mer tekstur. Det siste trykket hadde en mykere overflate, uten like grov tekstur, noe som gav et blassere og mykere uttrykk.

Det bildet jeg kanskje ble mest fornøyd med var det rødbrune fargetrykket. Her gir fargen et rustikt uttrykk, som jeg likte veldig godt. Jeg likte også hvordan stekene i forgrunnen skaper skygge i bildet. Fordi jeg ikke brukte trykkpresse, men presset på fargen manuelt, ble fargen mer ujevn. Dette tiltaler meg, fordi det gir et skumringspreg, og et ikke helt perfekt og jevnt trykk. Jeg likte også hvordan det så ut som det lyste ut fra vinduene i døren.
Jeg ble også veldig fornøyd med trykket på den røde 70-talls-tapeten. Selve teksturen i tapeten gav veldig fin overflate, der bildet fadet ut mot kantene.  

Gjennom dette prosjektet har jeg lært mye om hvordan lage høytrykk, og da spesielt linoleumstrykk, teknikker for hvordan en bygger opp bildet med kontraster, og teknikker for hvordan en kan variere uttrykket med farger og underlag. Jeg er veldig fornøyd med de ulike resultatene, og synes dette har vært et veldig morsomt og lærerikt prosjekt der vi har fått være kreative. 
Den første timen gikk bort til å styre med å få skriveren til å virke, men bortsett bra det synes jeg at jeg har utnyttet tiden godt, og jobbet effektivt i timene. Videre gleder jeg meg til å arbeide videre med bildene i photoshop for å endre utrykket og sjekke hvordan ulike filter totalt kan endre bildet. 
Bildene er redigert i Picasa 3, hvor jeg beskjærte dem, og endret litt på lysstyrken, for å tydeligere få frem motivet.

Fotografert med:
htc OneV

lørdag 14. september 2013

GRAFIKK del 1

For tiden jobber vi med et grafikkprosjekt, der vi bruker ukas bilde av en dør. Dette skal vi gjøre om til et linoleumstrykk, som er en teknikk innen høytrykk der en kutter ut bildet på en linoleumsplate. 

Først skrev vi ut bildet fra pcen, slik at det kunne overføres på linoleumsplaten. For å få til dette måtte vi bruke kullstift til å dekke baksiden av bildet, og på den måten lage vårt eget blåpapir. 
Da bildet var overført til platen kunne vi gå i gang med å kutte. Til dette hadde vi tre ulike redskaper, to linokniver i forskjellig størrelse med rund bunn, og et med spiss bunn. De runde blir kalt U-stål, og ble brukt til å fjerne større overflater og lage tykke streker, mens det spisse ble blir kalt V-stål, og blir brukt til tynnere og skarpere streker. I første omgang ble bare de viktigste linjene kuttet ut.
Ved hjelp av en valse ble trykksverten overført til platen. Deretter ble et ark av bøttepapir lagt over platen, slik at trykket ble overført. Til å gni over arket brukte vi den runde enden av en papirkniv.

Valsen og trykksverten

Linotrykk nummer en og platen etter trykket.

Etter første trykk skulle flere detaljer legges til på platen.

Trykk nummer to, med flere detaljer og kraftigere sortfarge.
Neste uke skal vi arbeide videre med å kutte bort mer og mer av linoleumsplaten, og teste ut ulike uttrykk.
Bildene er redigert i Picasa 3, hvor jeg har hovedsaklig beskjært dem. Jeg satt også noen av bildene sammen til et par kollasjer for bryte opp litt i uttrykket.

Fotografert med:
htc oneV






mandag 9. september 2013

UKAS BILDE -REFLEKSJON


Ukas tema var denne gang refleksjon, og jeg tenkte straks på å bruke refleksjonen i ei vindusrute. 

Tok bildet av garasjevinduet, føler uttrykket ble fint, da refleksjonen ble rammet inn av slyngplantene rundt vinduet. Refleksjonen viser i hovedsak planten, men også en aning av omgivelsene bak, noe som skaper en nysgjerrighet til hva som ellers finnes der, men som ikke vises. 
Bildet er redigert i Picasa. Der ble det beskjært for å fremheve motivet. For å få refleksjonen tydeligere frem ble også kontrastene forsterket en smule.

Fotografert med:
Canon EOS 7D

mandag 2. september 2013

UKAS BILDE - VANN


Denne ukens tema var vann, og i den anledning fant jeg ut at jeg skulle prøve meg på å ta bilder av vannet i springen. 
Her er det originale bildet.
På dette bildet har jeg gjort det om til svart/hvitt, og samtidig forsterket kontrastene noe i Picasa. På den måten følte jeg vannet kom mye bedre til uttrykk, ved at ikke den røde veggen i bakgrunnen tok alt fokus. Bildet ble også mer stilrent.

Jeg prøvde litt meg frem med forskjellige åpninger på krana.
Her er det originale bildet.
På dette bildet har jeg gjort det samme som med det første, gjort det om til svart/hvitt med sterkere kontraster. 

Til sist prøvde jeg å fange en dråpe
Det originale bildet.
Bildet i sort/hvitt og med sterkere kontrast. Dette fremhever dråpen, og gjør at fokuset trekkes mot den. 


Fotografert med:
 Canon EOS 7D