torsdag 27. februar 2014

UKAS BILDE - LESS IS MORE

Denne uken skulle ukas bilde være inspirert av det kjente utsagnet "less is more", og dermed uttrykke noe minimalistisk og enkelt.

Jeg ønsket at bildene skulle bli enkle og rene, men samtidig uttrykksfulle.
 f/6.3
1/25 sek
ISO-100

f/10
1/40 sek
ISO-800

Begge bildene ble redigert med curves og konvertert til sort/hvitt Photoshop, da jeg synes dette gav et renere uttrykk.

GRAFIKK KOLDNÅL del 1

Koldnål er en grafisk teknikk der bildet risses inn i en plate med en spiss nål i stål. Platen kan være av metall som kobber, eller av pleksiglass, slik som vi skal jobbe med. Fordi nålen pløyer opp platen skapes furer som gir en lodden strek. Dette ser vi tydelig i plexitrykket under, av Søssa Magnus.

Tema for denne oppgaven var "Maske". Masken kan beskytte, dekke, forskjønne eller forvandle. Den kan festes på som i det gamle Venezia, eller males på som hos stammer i Afrika. 
Vi skulle konstruere en maske på et bilde av oss selv, for deretter å gjøre masken om til et koldnålstrykk i pleksiglass.

Utgangspunktet mitt var dette bildet:
Det ble skrevet ut i flere eksemplarer, slik at jeg kunne lage ulike skisser rett på ansiktet. 
De to skissene jeg ble mest fornøyd med var disse:
Jeg likte veldig godt enkelheten og det rene uttrykket i denne masken, inspirert av afrikansk ansiktsmaling.

Denne masken hadde også et fint uttrykk, der tildekkingen av munnen står som en kontrast til de sterke fargene og "krigsmalingen". Hvilken av maskene jeg skal fortsette å arbeide med har jeg ikke helt bestemt meg for enda. 

tirsdag 25. februar 2014

UKAS BILDE - REPETERENDE MØNSTER

Ukas bilde var repeterende mønster, så jeg gikk ut for å finne inspirasjon og for å se om noe fanget oppmerksomheten min. Over alt i byen så jeg plutselig fascinerende mønstre som gikk igjen, men disse to bildene var de jeg falt mest for.
Her har jeg tatt bilde av litt av de endeløse radene med briller på brilleland. Jeg likte godt hvordan brillene er ulike, samtidig som de er like, og hvordan den sorte streken i bildet skaper en interessant effekt og en tredeling.

Dette bildet tok jeg i Drammen, hvor de har like mye brostein som i Arendal, og de sirlige rekkene med stein strakte seg utover plassen.
Begge bildene ble tatt med iPhone, for så å bli cropet og konvertert til sort/hvitt i Photoshop.


søndag 16. februar 2014

UKAS BILDE - SKYGGER

Ukas tema har vært skygger, og etter skolen på fredag ble jeg inspirert til å ta et bilde av skyggene i en metallplate, våt av regn. 
Jeg prøvde å trekke med meg litt av Lee Friedlanders bildespråk, selv om fordypningen om ham er avsluttet.
Bildet er tatt med iPhone, og deretter har jeg brukt crop-tool og curves i Photoshop. Jeg synes det fikk et fint og interessant uttrykk, og at fargene var veldig fine.

 Dette bildet tok jeg med telefonen min i gangen på skolen, da jeg ble utrolig fascinert og inspirert av sola som strømmet inn vinduet og kastet lange skygger. De ulike linjene som dannes i bildet skapte en dybde og et interessant uttrykk, og jeg merker jeg blir glad av å se sola som skinner inn.


onsdag 12. februar 2014

LIGHTPAINTING del 2

Tidligere jobbet vi med lightpainting som fototeknikk.  De beste bildene skulle redigeres videre, først i photoshop, deretter videre utformes til en reklame i for iPhone eller smartphone i InDesign. 


Her er de redigerte bildene jeg valgte å jobbe videre med i InDesign. De er nå beskjært, og jeg har endret litt på lysstyrke, kontrast og farger.
f/8
15 sek.
ISO-100

f/5.6
20 sek.
ISO-120

Her er beste resultatene. Apple-logoen fant jeg på nettet, og limte den inn oppå selve bildet.



Det har vært veldig gøy å jobbe med denne oppgaven, og jeg føler at resultatet ikke ble så galt, selv om reklamen nok kunne vært bedre utformet, og bildene kunne vært mer mobil-relatert. Det jeg likte med reklamene var det kalde blåtonene som gikk igjen, både i lysmalingen, apple-logoen og i skriften.
En slik reklame kunne også blitt brukt helt motsatt, altså som en holdningskampanje for å oppfordre ungdom og voksne til å la mobilen ligge og heller leve i øyeblikket.

tirsdag 11. februar 2014

FORDYPNING - LEE FRIEDLANDER

Lee Friedlander ble født i 1934 i Washington, og startet allerede så tidlig som i 1948 å fotografere sine omgivelser, selv om majoriteten av hans fotografier er fra 60- og 70-tallet. Han brukte nesten utelukkende sort/hvitt-film, men har også porteføljer i farger. Kjent for sine selvportretter, var Friedlander svært opptatt av å utforske seg selv, noe som blant annet kommer fram i hans portefølje "1960s Self Portraits". Som de fleste av Friedlanders fotografier er disse bildene svært lite pretensiøse, og han fanger gjerne seg selv i refleksjoner i butikkvinduer, speil eller skygger.




Dette var i starten av hans karriere som street photographer uhørt, fordi en ikke skulle la seg selv synes i bildene. Lee Friedlander var en av de første som startet å fotografere det han kalte "Urban Social Landscape", altså samfunnet og kulturen rundt ham. Blant annet i porteføljene "America by car", "1960s", "1970s" og "At Work" er dette hovedtema, men det er også gjennomgående i det meste av hans arbeid. Sentralt står også humoren og det litt sære, som er noe av grunnen til at jeg umiddelbart falt for Friedlanders stil og fototeknikk. I porteføljen "Mannequin" gir blant annet refleksjoner i butikkvinduer utstillingsdukkene et helt nytt uttrykk.


Også "Letters from the People" viser samfunnet rundt ham på en humoristisk måte, hvor Friedlander fotograferer skrift og "tagging" omkring i byen og på offentlige steder. Dette kan, som tittelen tilsier, være for å formidle budskapene menneskene i øyeblikket ønsket å uttrykke, men også for å si noe om samfunnet og hvordan han betrakter det fra sin rolle som fotograf.  






Et bilde jeg virkelig falt for var dette, fra porteføljen "1960's"
Denotativ analyse:
Vi ser en mann i dress med stresskoffert og briller, som kikker stivt på et punkt bak fotografen. Han står på en vei, og bak ham haster fire mennesker til hver sin kant på et fortau. Bak fortauet er en lys vegg med piler som peker mot høyre, og midt på veggen er et stort spørsmålstegn. Dette står nesten rett over hodet på mannen.

Konnotativ analyse:
Mannen ser litt forvirret ut, litt spørrende, noe som understrekes av spørsmålstegnet. Uttrykket blir komisk og humoristisk, hvilket er typisk for Friedlander. Muligens lurer mannen på hvor han skal gå, men det kan også se ut som han plutselig begynte å tenke på et eller annet. Ut i fra det jeg har funnet ut når jeg har jobbet med Lee Friedlander, så kan jeg tenke meg at han prøver å vise samfunnet rundt seg, og at mannen dermed blir et symbol på en som stopper opp og undrer seg, mens resten av verden haster forbi. Det kan se ut som han tenker "hva er det egentlig jeg driver med?" "hvor er jeg på vei?" At pilene peker motsatt vei av det mannen egentlig hadde tenkt seg, kan også vise at han plutselig oppdager at livet hans beveger seg i gal retning.

Når jeg så selv skulle ut å ta bilder inspirert av Friedlander gikk jeg en runde i byen for å se om noe inspirerte meg. Da jeg gikk en vei jeg ikke pleier å gå fikk jeg plutselig øye på motiver som passet perfekt.

Dette bildet er inspirert av Friedlanders "Letters from the People", og nummereringen av parkeringsplassene blir som en slags nedtelling.

Her er jeg inspirert av porteføljen "Manneqiun", samtidig som jeg prøver å  integrere meg selv i refleksjonen, og gi det hele et morsomt uttrykk ved at bena mine ser ut som de tilhører kvinnen på bildet bak dukkene. 

Her ble jeg inspirert av Friedlanders fascinasjon for tall i "Letters from the People" 


Også her er jeg inspirert av "Letters from the People", og prøvd å formidle videre budskapet noen har tagget.

Noe som virkelig fascinerte meg når jeg skulle prøve å adoptere noe av bildespråket til Friedlander var alle de tingene jeg ser hver dag, men som jeg aldri har tenkt over. Jeg føler jeg har jobbet bra med denne oppgaven, og har fått mye ut av det. Det har vært utrolig morsomt å sette seg mer inn i en fotograf, hans bilder og uttrykk, og jeg har lært mye av det. 
Noe av det beste var tiden jeg brukte på å undersøke ulike fotografer, helt til jeg kom over Lee Friedlander, og automatisk visste at det var ha jeg ønsket å jobbe med. Det var utrolig gøy og inspirerende å sitte å bla gjennom bildene hans, samtidig som jeg fant info om ham og fotografstilen hans. 



Info om Lee Friedlander hentet fra:
http://fraenkelgallery.com/artists/lee-friedlander 
http://en.wikipedia.org/wiki/Lee_Friedlander

Bildene har jeg hentet fra:
http://fraenkelgallery.com/portfolios/category/lee-friedlander
Her kan du også finne alle hans porteføljer :)


søndag 9. februar 2014

UKAS BILDE - LINJER

Ukas bilde er som sagt linjer, og da jeg var innom biblioteket her om dagen fikk jeg plutselig inspirasjon til nettopp dette, da trappa hadde så utrolig mange fine linjer. 

Bildet ble tatt med iPhone, og deretter redigert i Instagram.
Jeg synes uttrykket ble interessant, på den måten at linjene som krysser hverandre i bildet gjør at du virkelig må studere det, og komposisjonen drar blikket inn i bildet.